Hoe moet dat?

Caro Deys-Gooijen

( Inschrijfgeld voor kunstenaar voor 12 en 13 april 2019 )

Qr
van totaal € 10 (650%)

Hard leven

Op deze pagina hoef ik niet te vertellen dat het moeilijk is om met een ziekte te leven, dat weten we wel allemaal. Maar over het communiceren is wel een en ander te zeggen en te denken. Dat blijft lastig. Als patiënt heb je niet altijd zin om over de ziekte te beginnen en in het dagelijkse leven weten mensen niet wat in jou omgaat als ze niet bekend zijn met Crohn of Colitis. Dat kan soms akelig genante situaties opleveren. 'Zeg ik er iets over? Of beter negeren? De aandacht afleiden? Vluchten? In paniek raken? Nooit meer van de wc af komen?' Om je heen weten mensen niet wat er aan de hand is, voor beide partijen ongemakkelijk dus. Erover spreken haalt het onbekende en onbegrip weg, maakt het eenvoudiger om er minder geforceerd mee om te gaan. Maar hoe doe je dat?

 

Hart luchten

Dichterbij weten je partner, vrienden en familie natuurlijk veel van je. Zelf heb ik het geluk om een lieve man en heel fijne vrienden om mij heen te hebben die me steunen en waar ik makkelijk en goed mee kan praten. Maar, zelfs dan nóg. Je wil niet dat het je leven beheerst, en al helemaal niet dat van anderen. Daar hebben we het weer: hoe gaan we ermee om? Aan de situatie zelf is niet veel te veranderen. Maar misschien wel aan het gevoel en de benadering. Belangrijk is het niet zwaarder te maken dan het is. Dat lukt niet altijd, maar dan brengt humor vaak net wat nodig is: relativering. Dat maakt alles veel lichter, je lacht erom en daardoor praat het opeens makkelijker. Humor (soms zwarte) maakt het gemoed wit, of in ons geval: diepdonkerbruin wordt licht taupe... Bij mij werkt het!

 

Hard lachen

In mijn werk maak ik gebruik van 2e hands voorwerpen en combineer deze op een ongebruikelijke manier. Daardoor ontstaat een nieuw verhaaltje. Als je ernaar kijkt, bevreemdt het je omdat er iets niet klopt en anders is dan je verwacht. De verschillende voorwerpen passen niet bij elkaar, hebben een andere functie gekregen of zijn in een andere positie gezet; dat werkt humoristisch. Ook bij "Arts 'n Farts" is het niet helemaal duidelijk wat je ziet. Is het een kastje? Een zittende vrouw? Die een scheetje zit te laten? Of komt het Crohnprinsesje uit de Crohnkast? Of is die hele kunst gewoon één grote poppen-kast?

De vragen mogen blijven. De glimlach móét blijven.

www.cucuamsterdam.nl

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
23-11-2018 | 16:29